Prilagođeno pretraživanje

Monday, November 5, 2012

Zapečeni pužići

Potrebno (za 5 osoba):

400 g tjestenine u obliku pužića
200 g kačkavalja
1 dimljena butkica
100 g graška iz konzerve
1 praziluk
150 g mariniranih šampinjona
4 jajeta
100 g putera
6 dl mlijeka
3 kašike brašna
5 kašika ulja
mješavina začina, so, biber

Priprema:

1. Dimljenu butkicu obariti,odstraniti kosti, a meso isjeći na kockice.
2. Tjesteninu obariti u slanoj vodi, a potom je ocijediti.
3. Kačkavalj izrendati na krupno rende, praziluk isjeći na kockice, marinirane šampinjone na listove.
4. U odgovarajućoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti.Zatim postepeno dolijevati mlijeko i miješati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
5. Pripremljeni bešamel začiniti po ukusu, dodati kačkavalj i miješati dok se ne otopi.Zatim dodati tjesteninu, sjeckanu butkicu, grašak, praziluk,marinirane šampinjone i polako promiješati.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i sipati u nju pripremljenu smjesu.Odozgo razbiti jaja i staviti u zagrijanu rernu na 200 C da se peče dok ne porumeni.

Savjet:

Pripremljenu tjesteninu zapecite neposredno prije služenja.

No comments:

Recepti Headline Animator