Prilagođeno pretraživanje

Monday, November 5, 2012

Šarlota II

Potrebno:

500-700 g jagoda
60 g šećera
3 žumanca
200 g piškota
1 list želatine
1 kašika likera od narandže
1/4 vina ružice
slatko vrhnje

Priprema:

1. Na dno zdjele poslagati cijele, a uz zid zdjele prepolovljene piškote poprskane likerom od narandže.Orane, očišćene i ocijeđene jagode narezati.U hladnoj vodi namočiti želatin.
2. Žumanca i šećer pjenasto umutiti, postepeno dolijevajući vino.Želatin izmiksati i pustiti polako da se rastopi na blagoj vatri, pazeći da ne uvri, jer se inače više neće stvrdnuti.
3. Želatin umiješati u smjesu jaja i šećera.Čim se krema počne zgušnjavati, dodati izrezane jagode, zaslađene po želji, te čvrsto umućeno slatko vrhnje.Nekoliko jagoda i malo vrhnja ostaviti za ukras.Kremom preliti piškote u zdjeli.
4. Tortu nekoliko sati ostaviti na hladnom da se stvrdne, a zatim je izvrnuti na tanjir i ukrasiti.

No comments:

Recepti Headline Animator