Prilagođeno pretraživanje

Saturday, November 3, 2012

Klepe sa tikvom

Potrebno:

Za tijesto:

200 g brašna
1 jaje
1 žumance
1 kašika sirćeta

Za nadjev:

1 mala tegla kiselih paprika (babura)
200 g očišćenog mesa tikve
1/2 kocke kokošije supe
2 čehna bijelog luka
1/2 vezice kopra
1/2 vezice peršuna
ulje, so, biber i aleva paprika

Priprema:

Za tijesto dobro izmiješajte brašno, malo soli i 5 kašika ulja.Dodajte jaje, sirće, te 2-3 kašike vode kako biste zamijesili tijesto.Neka bude mekano, čak se može malo lijepiti za prste.Oblikujte u kuglu, omotajte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena.
Za nadjev narežite tikvu nakocke.Stavite u lonac, zalijte vodom i namrvite 1/2 kocke kokošije supe.Skuhajte da omekša.Kisele paprike operite i narežite na sitne kocke.Ogulite bijeli luk i isjeckajte ga s koprom i peršunom.Primješajte paprikama.Ohlađenu omekšanu tikvu mikserom smrvite u pire.Dodajte paprike sa dodacima i alevu papriku, dosolite i pobiberite, jer nadjev mora biti pikantan.Uključite rernu da se zagrije na 180 C.Pobrašnite radnu površinu, pa tijesto razvijte na 3 mm.Izrežite krugove prečnika 10 cm.Na sredinu im rasporedite nadjev.Ivice tijesta navlažite, pa krugove preklopite i ivicu čvrsto stisnite viljuškom da se slijepe.Lim tanko namažite uljem i pospite brašnom.Na njega poslažite jastučiće.Žumance dobro izmiješajte sa 1 kašikom vode, pa time premažite jastučiće.Pecite ih 20 minuta, da postanu zlatnosmeđi.Poslužite ih mlake.

No comments:

Recepti Headline Animator